Maca

Maca

MACA este un adaptogen puternic, un complex de factori care ajuta la refacerea echilibrului sau homeostaziei organismului. 
Actioneaza in organism pentru a-l ajuta sa se adapteze la situatiile solicitante. De asemenea, adaptogenii intaresc sistemul imunitar si armonizeaza functiile generale ale organismului.

Proprietati:

  • Energizeaza intregul organism şi  creste rezistenta organismului la stres(efect adaptogen)
  • Echilibreaza functia hormonala (regleaza secretia hormonilor suprarenali hipofizari, tiroidieni)
  • Moduleaza sistemul imunitar, nervos si endocrin si elimina starea de oboseala cronica
  • Creste fertilitatea şi imbunatateste dinamica sexuala la femei si barbati
  • Imbunatateste libidoul si potenta
  • Stimuleaza spermatogeneza si creste activitatea spematozoizilor, ajuta la reducerea hipertrofiei de prostata
  • Reduce  simtomele din perioada de premenopauza si menopauza, elimina discomfortul in sindromul premenstrual
  • Efect anabolizant  benefic pentru sportivii de performanta

-Maca este o plantă ierboasă bienală sau anuală originară din Bolivia şi Peru este cultivată la cea mai mare altitudine din lume în Anzii înalţi, crescând la 4100 de metri - adică la peste 14,000 de picioare deasupra nivelului mării! Clima la această altitudine este aspră - frigul extrem, razele solare sunt puternice, vânturile bat cu forţă şi descărcările electrice sunt ceva obişnuit. Foarte puţine vegetale rezistă la asemenea condiţii.

Este o plantă cu multiple efecte curative, unul dintre alimentele cele mai valoroase utilizate de către locuitorii Americii de sud, foarte bogată în substanţe nutritive - vitamine, oligoelemente, aminoacizi necesare organismului– având efecte dintre cele mai spectaculoase asupra stării generale de sănătate, incluzând aici bunastarea fizică, mentală şi emoţională. Consumul de Maca pe post de „superaliment” datează de cel puţin 3000 de ani.

Numele botanic al Maca este Lepidium meyenii, Walpers (după botanistul german Gerhard Walpers) şi este cunoscută şi sub numele de Lepidium peruvianum, Chacon după cercetătoarea peruviană dr. Gloria Chacon.

Pe lângă zaharuri şi proteine, maca mai conţine uridina, acid malic şi benzoil, precum şi câteva glucozide. Valoarea nutriţională a rădăcinii uscate de maca este foarte mare, însă are un conţinut redus de lipide. Pe scurt, 60% o reprezintă carbohidraţii, 10% proteinele, 8.5% fibrele şi 2.2% grăsimile.

Maca este bogată în:

-          minerale esenţiale, mai ales seleniul, calciul, magneziul şi fierul

-          acizi graşi polinesaturaţi precum acidul linolenic (omega-6), cel palmitic, acizii oleici (omega-9)

-          aminoacizi – 18 sunt prezenţi în compoziţie (din 22 posibili!!! ) – incluzând 7 aminoacizi esenţiali

Aşadar utilizând Maca asigurăm organismul cu aminoacizi necesari pentru sinteza proteinelor, fără a încărca organismul cu lipide saturate şi colesterol, ca în cazul consmului de carne

-          Vitaminele B1, B2, C şi E

-          Efectele benefice ale plantei asupra funcţiei sexuale este posibil să se datoreze atât concentraţiei mari de proteine şi nutrienţi vitali, cât şi prezenţei unor fitohormoni. Maca mai conţine o substanţă numită p-methoxybenzylisothiocyanate, care este recunoscută pentru proprietăţile afrodisiace.

După cum este sugerat în titlul postării, prin studii clinice conduse în Peru şi Australia s-a dovedit ca extractele de maca pot creşte libidoul şi pot îmbunătăţii calitatea spermei. Încă din 1961 s-au facut studii pe şoareci care au demonstrat efecte benefice în impotenţă şi în creşterea producţiei de spermă; studiile pe bărbaţii sănătoşi au dovedit efecte de stimulare a libidoului şi de îmbunătăţire a motilităţii spermatozoizilor.

-          Este posibil ca efectele de mai sus să fie (cel puţin parţial) explicate prin bogăţia de aminoacizi şi nutrienţi vitali prezenţi în maca. Maca uscată conţine cam 10% proteine – majoritatea derivând din aminoacizi, aceştia din urma exercitând multiple funcţii la nivel celular în organism, de sinteză a hormonilor şi de regenerare a ţesuturilor, pentru producerea neurotransmiţătorilor (dopamina, noradrenalina) – care transmit semnale sistemului nervos şi joacă un rol major în procesul de stimulare a dorinţei şi de creştere a performanţei în timpul actului sexual. Aminoacizii principali de care e nevoie pt formarea acestor neurotransmiţători sunt prezenţi în maca; arginina, alt aminoacid care se găseşte în cantitate mare în maca, s-a dovedit că joacă un rol important în fertilitatea masculină prin creşterea producţiei şi motilităţii spermei. Aminoacidul histidina joacă un rol major în ejaculare şi inducerea stărilor de orgasm atât la barbaţi cât şi la femei, care au disfuncţii sexuale. Un alt efect al histidinei (şi argininei) este cel vasodilatator, prin creşterea fluxului de sânge către organele sexuale.

Alte proprietăţi raportate sunt cele de îmbunătăţire a funcţiei glandei tiroide a suprarenalelor şi altor glande endocrine, echilibrarea hormonală şi chiar stimularea sistemului imunitar – dar aceste efecte benefice pot fi atribuite combinaţiei cu totul speciale de nutrienţi şi aminoacizi prezenţi în maca.

Este eficientă pentru reducerea simptomelor premenstruale cum ar fi balonarea, crampele şi instabilitatea emoţională.

Ajută sistemul endocrin şi favorizează producerea hormonilor necesari de către ovare şi alte glande endocrine (suprarenalele, tiroida, pancreasul), contribuind la obţinerea unui echilibru funcţional al organismului.

Magazin suplimente nutritive pentru scaderea colesterolului rau, creste colesterolul bun, scad trigliceridele, antioxidanti, suplimente pentru articulatii dureroase, suplimente naturale pentru sistemul cardiovasular, produse naturiste care elimina toxinele din corp si detoxifica organismul, suplimente pentru digestie usoara, insmonie si stres, naturiste pentru menopauza si naturiste pentru prostata, plante pentru a proteja ficatul si naturiste pentru a slabi sanatos, produse naturiste pret, pastile slabit naturiste pret, medicamente naturiste preturi.