Fitohormoni-Fitoestrogeni

Mugurii de zmeur şi de coacăz, seminţele şi florile de mărar, lemnul-dulce şi uleiul din seminţe de in sunt câteva surse de hormoni vegetali, care pot regla echilibrul hormonal din organism şi pot trata, astfel, afecţiuni precum infertilitatea.

Secretaţi de glandele endocrine sau de unele organe, hormonii sunt mici mesageri chimici, cu funcţii importante, care influenţează, printre altele, dezvoltarea, reproducerea, funcţiile metabolice şi chiar starea de dispoziţie. Când în organism se înregistrează un dezechilibru hormonal, ar putea ajuta, ca primă intenţie, terapia cu hormoni vegetali, care se găsesc în diverse plante. Fitohormonii (Maca) sunt de preferat în locul tratamentelor moderne cu hormoni de sinteză, care pot avea efecte secundare neplăcute, însă, pentru a încerca remediile naturiste este bine să consulţi medicul, cel mai în măsură să îţi indice tratamentul care ţi se potriveşte. Remediile pe bază de fitohormoni pot echilibra secreţia hormonală, mai ales în cazul femeilor. Iată câteva dintre afecţiunile în care remediile fitohormonale au dat rezultate.

Năprasnicul tratează infertilitatea

în infertilitatea din cauze hormonale se poate consuma ceai de năprasnic, câte trei căni pe zi, timp de o lună şi jumătate. în cazul sterilităţii feminine, în amenoree şi în frigiditate, este indicată cura cu tinctură de lemn dulce: câte trei linguriţe pe zi, două săptămâni. Tot pentru îmbunătăţirea fertilităţii este recomandat şi ceaiul de trifoi roşu şi de frunze de zmeur, câte două căni pe zi, timp de trei luni, precum şi ceaiul de urzică, consumat o dată pe zi. Uleiul din seminţe de in poate normaliza echilibrul estrogen-progesteron.

Marar pentru tulburările menstruale

în cazul dereglărilor de ciclu menstrual din cauze hormonale, se poate restabili echilibrul hormonal cu ajutorul unor ceaiuri sau tincturi obţinute din plante. Dintre ceaiuri, mai potrivite sunt cele de măceş, de salvie, de coada-şoricelului, de creţişoară şi de traista-ciobanului, consumate de câte trei ori pe zi, timp de două săptămâni. Având o acţiune asemănătoare estrogenului, tinctură de mărar poate regla ciclul menstrual, având rezultate şi în combaterea hirsutismului (pilozitate excesivă). De asemenea, pulberea de mărar este recomandată în amenoree, iar tinctură, în dismenoree (menstruaţie dureroasă). în cazul menstruatiilor abundente, se pot consuma: ceai de coada şoricelului, ceai de coada-racului şi ceai de traista-ciobanului.

Mugurii de zmeur indicaţi la menopauză

In urma instalării menopauzei, scade progresiv şi secreţia de hormoni feminini, estrogen şi progesteron, ceea ce duce la apariţia unor simptome fizice şi emoţionale, în afară de starea de oboseală, bufeuri, uscăciune vaginală şi de iritabilitate, sunt favorizate şi afecţiuni precum osteoporoza şi bolile cardiovasculare. Tratamentul cu fitoestrogeni (estrogeni vegetali) este o alternativă la terapia de substituţie hormonală. Soia, seminţele de floarea-soarelui şi germenii de lucerna sunt câteva surse de fitoestrogeni, în timp ce mugurii de zmeur, tinctură de coada-şoricelului şi extractul de Cimicifuga racemosa au o acţiune asemănătoare progesteronului. Cele mai indicate ceaiuri în menopauză sunt ceaiul de creţişoară, de salvie, de coada-şoricelului şi de trifoi roşu.

Fitoestrogenii au proprietăţi atât estrogenice, cât şi antiestrogenice, dar nu au efectele adverse ale estrogenilor endogeni sau medicamentoşi. De exemplu, ei nu provoacă modificări la nivelul ţesutului mamar sau uterin din contra, protejează împotriva apariţiei cancerului la acest nivel. Modificările histopatologice de la nivelul endometrului apar când fitoestrogenii sunt administraţi mai mult de cinci ani. Administrarea fitoestrogenilor este interzisă însă când cancerul mamar sau uterin s-a instalat sau în timpul tratamentului chimioterapie Fitoestrogenii sunt indicaţi în caz de: acnee, hiperfoliculinemie menopauză (diminuează simptomele asociate menopauzei şi previn osteoporoza) şi prostatite. Printre plantele cu acţiune estrogenică se numără: trifoiul roşu, hameiul, frunzele şi fructele de zmeur, salvia şi lemnul-dulce. Acelaşi efect îl au şi seminţele de in ori de dovleac.

Medlist.ro

Magazin suplimente nutritive pentru scaderea colesterolului rau, creste colesterolul bun, scad trigliceridele, antioxidanti, suplimente pentru articulatii dureroase, suplimente naturale pentru sistemul cardiovasular, produse naturiste care elimina toxinele din corp si detoxifica organismul, suplimente pentru digestie usoara, insmonie si stres, naturiste pentru menopauza si naturiste pentru prostata, plante pentru a proteja ficatul si naturiste pentru a slabi sanatos, produse naturiste pret, pastile slabit naturiste pret, medicamente naturiste preturi.